Trzy przepisy na pyszne zupy babci – Zdrowy i pyszny obiad w kilka minut – bez sztucznych składników
Przygotować:
- 1/2 szklanki semoliny
- Czosnek: 3 ząbki
- Marchew pokrojona w kostkę: 1 szklanka
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
- cebula: 1 sztuka
- 2 łyżki masła
- Do smaku, boczek, wędzona szynka lub kiełbasa
- Przyprawy: Sól, pieprz, kminek i słodka czerwona papryka
Wykonanie:
Kaszę manną dobrze wypłukać, następnie dodać do niej wodę lub bulion. Gotuj kaszę pod przykryciem przez 15 minut. Posiekaj wszystkie warzywa, boczek, szynkę i kiełbasę (opcjonalnie). Na dużej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę. Dodaj gulasz na patelnię.
Odłóż na bok kiełbasę, boczek lub szynkę. Wymieszaj z papryką, a następnie przelej do rondla z kaszą. Zupę można rozrzedzić lub zagęścić, dodając wody. Wymieszać z kminkiem, solą i pieprzem. Gotować, aż zupa będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania zupy dodać zmiażdżony czosnek.
Comments are closed.