Zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki i sera króluje w moim domu. 30 min i gotowa
Zupa kalafiorowa to idealny posiłek na chłodne, zimowe dni. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu.
Warto przygotować jej więcej, bo znika w mgnieniu oka. W niniejszym przepisie znajdziesz mnóstwo zdrowych, wartościowych dodatków.
Składniki:
- 1 duża głowa kalafiorowa, ewentualnie 2 paczki mrożonych różyczek warzywa
- 1 marchew
- 0,5 selera
- 2 szklanki wody
- Bulion warzywny lub drobiowy. Alternatywnie można użyć kostki bulionowej rozpuszczonej w wodzie
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- odrobina pieprzu
- odrobina soli
- dowolny ser twardy
- słodka lub ostra papryka w proszku
- 2 szklanki mleka
- świeża pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
Kalafior obierz i podziel na małe różyczki. Ewentualnie użyj gotowych porcji mrożonych. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, podobnie zrób z selerem. Oba warzywa włóż do garnka, dodaj kalafior i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
W małym rondlu rozpuść masło, dodaj odrobinę mąki i dopraw solą oraz pieprzem. Stopniowo dodaj porcję mleka, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty, by całość zgęstniała. Na koniec dodaj starty żółty ser. Całość przelej do garnka z bulionem i warzywami. Zamieszaj i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu.
Comments are closed.