Zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki i sera króluje w moim domu. 30 min i gotowa

Zupa kalafiorowa to idealny posiłek na chłodne, zimowe dni. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu.

Warto przygotować jej więcej, bo znika w mgnieniu oka. W niniejszym przepisie znajdziesz mnóstwo zdrowych, wartościowych dodatków.

Składniki:

  • 1 duża głowa kalafiorowa, ewentualnie 2 paczki mrożonych różyczek warzywa
  • 1 marchew
  • 0,5 selera
  • 2 szklanki wody
  • Bulion warzywny lub drobiowy. Alternatywnie można użyć kostki bulionowej rozpuszczonej w wodzie
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • odrobina pieprzu
  • odrobina soli
  • dowolny ser twardy
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • świeża pietruszka lub koperek

Przygotowanie:

Kalafior obierz i podziel na małe różyczki. Ewentualnie użyj gotowych porcji mrożonych. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, podobnie zrób z selerem. Oba warzywa włóż do garnka, dodaj kalafior i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans na małym ogniu.

W małym rondlu rozpuść masło, dodaj odrobinę mąki i dopraw solą oraz pieprzem. Stopniowo dodaj porcję mleka, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty, by całość zgęstniała. Na koniec dodaj starty żółty ser. Całość przelej do garnka z bulionem i warzywami. Zamieszaj i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu.

Przed podaniem posyp świeżymi ziołami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!