Oto kilka ważnych porad, które każdy powinien poznać. Jak przyrządzić pyszną zupę.
Warto zrezygnować z dodawania liścia laurowego do rosołu. Warzywa takie jak cebula i marchewka powinno się dodawać w całości.
Tak jak sól, czosnek warto dorzucić pod koniec gotowania. Pomoże to podnieść walory smakowe i lecznicze tego składnika.
Dobrym pomysłem może być dodatek płatków dojrzewającego sera na kwadrans przed gotowaniem.
Cebulę przed dodaniem do zupy można podpiec w piekarniku. Bardzo korzystnie wpływa to na finalny smak i barwę wywaru.
Warzywna zupa gotowana bez ziemniaków potrzebuje często zagęszczenia. W tym celu warto dodać do niej zasmażkę wykonaną z mąki i oleju.
Istotne jest też jak nasza zupa wygląda. Aby była przejrzysta należy usunąć pojawiającą się w trakcie gotowania pianę oraz nadmierne ilości tłuszczu. Ważne jest także, by zupę w miarę możliwości gotować bez przykrycia.
Comments are closed.