Idealne na niedzielny obiad. Niezwykle smaczne zrazy ukraińskie. Przepis.
Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, postaw na zrazy ukraińskie! Mają one szansę przypaść do gustu zarówno dzieciom, jak i osobom starszym.
To naprawdę sycące i niesamowicie smaczne danie, które podawane jest z cebulką i sosem. Idealnymi dodatkami do zrazów ukraińskich będą ziemniaki, ryż bądź kasza. Danie warto zaserwować w asyście jakiejś warzywnej sałatki.
Składniki niezbędne do przygotowania zrazów:
- 400g mielonego mięsa
- 300 g kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki dowolnego oleju
- 2 łyżeczki octu
- 250g cebuli
- 150g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
Przygotowanie zrazów ukraińskich nie jest jakoś szczególnie skomplikowane. Pierwszym etapem będzie oczywiście umycie i pokrojenie mięsa. Później mięso należy ubić z obydwu stron. Kolejną czynnością jaką należy wykonać jest doprawienie mięsa i odstawienie go na kwadrans.
Następnie należy pokroić cebulę w plastry i dodać do niej ocet, cukier, sól, koper i pieprz. Warzywo powinno być marynowane przez mniej więcej 10 minut. Później trzeba ułożyć na każdym plastrze mięsa cebulę, a następnie zwinąć z niego roladkę. Roladki należy smażyć na złocisty kolor, a następnie przełożyć na talerz.
Kolejny etap obejmuje przygotowanie sosu. W tym celu należy posiekać drobno pozostałą cebulę, a następnie wzbogacić ją o dodatek papryki mielonej, śmietany, mąki i wody. Należy umieścić wszystkie składniki na patelni. Pod sam koniec, sos trzeba będzie wzbogacić o dodatek koperku.
W przygotowanym sosie trzeba umieścić roladki mięsne. Niesamowicie ważne jest to, aby były one całkowicie przykryte. Jeżeli sos jest nieco za gęsty, warto rozcieńczyć go wodą. Mięso powinno być duszone przez mniej więcej 40 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy jest gotowe.
Ze zrazami ukraińskimi śmiało można eksperymentować. Można więc wzbogacić sos o dodatek startego sera żółtego bądź papryki. Wybór dodatków zależy tak naprawdę wyłącznie od osobistych preferencji osoby przygotowującej danie.
Comments are closed.