Przygotuj te ziemniaczki w rękawie, a Twoja rodzina będzie zachwycona. Chrupiąca i złocista skórka gwarantowana.

Późne odmiany ziemniaków zostały już zebrane. Mamy więc dostęp do tegorocznych zbiorów, które aż proszą się o wykorzystanie w kuchni.

Polska gastronomia zna mnóstwo dań z kartofli, pyr i tym podobnych warzyw okopowych. Poniżej podajemy przepis na jeden z nich!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • odrobina musztardy
  • przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania

Ziemniaki dobrze oczyść lub obierz ze skórki, jeśli jest taka potrzeba. Pokrój na podobnej wielkości łódeczki i ponakłuwaj wykałaczką.

W misce sporządź marynatę łącząc oliwę z oliwek, czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę.

Marynatę przemieszaj z ziemniakami. Ziemniaki należy piec w temperaturze 180-200 stopni. Powinny być gotowe po 40-60 minutach.

Warto wiedzieć!

Ziemniaki można piec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Wówczas szybciej dojdą. Pod koniec pieczenia, kiedy będą jeszcze półtwarde należy jednak je odkryć, aby nabrały rumieńców.

Jesteśmy przekonani, że danie to przypadnie Wam do gustu w trakcie długich, jesiennych wieczorów. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!