Dobra zupa to nie tylko smak, ale i witaminy. W poniższym artykule zebraliśmy przepisy na zupy wzmacniające odporność i organizm człowieka.
Ból gardła? Osłabiona odporność? Ta bardzo mocna zupa to wspaniałe remedium!
Składniki:
- 1,5 główki czosnku + kilka ząbków na końcu;
- 2 łyżki masła bądź smalec;
- 5-6 średnich ziemniaków;
- 2 łyżki oleju;
- litr bulionu
- przyprawy – sól, liść laurowy, pieprz czarny;
- chleb lub razowa bagietka.
Do serwowania:
- ser tarty;
- bagietka bądź chleb tostowy (można posmarować czosnkiem).
Przygotowanie:
Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Obierz czosnek. Przygotuj rondelek i roztop w nim masło, dodaj ziemniaki i smaż przez dwie minuty. Dodaj sól, liść laurowy, czosnek i pieprz. Dobrze wymieszaj i wlej bulion. Całość należy gotować przez około 20 minut do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Następnie wyjmij liść laurowy i zblenduj zupę do otrzymania drobnej konsystencji. Możesz dodać jeszcze dwa ząbki czosnku. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania próbować zupę, aby nie przesadzić z jej mocą. Mieszasz i można podawać do stołu.
Ważne: Ze względu na to, że zupa zawiera sporą ilość czosnku, osoby z wysokim ciśnieniem powinny mieć umiar w spożywaniu jej, bądź dokładać stosowną ilość czosnku.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 2 ząbki czosnku;
- 4 młode cebule;
- 1 papryczka chili;
- 50g imbiru;
- sól morska i olej;
- 6 filiżanek wywaru z kurczaka.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek, cebulę i imbir i podsmaż je na odrobinie oleju. Zmniejsz temperaturę i dolej bulion. Całość gotuj przez dwadzieścia minut i dopraw posiekanym chili. Doprawiamy solą i można odstawić.
Supermocny rosół
Składniki:
- ćwierć selera;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1 kalarepa;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 1 kurczak;
- 5 kulek kolorowego pieprzu;
- 5 kulek czarnego pieprzu;
- 5 liści laurowych;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 pęczek ziół do smaku (estragon, rozmaryn, oregano, tymianek);
Przygotowanie:
Umyj kurczaka i umieść go w garnku, następnie obierz i pokrój kalarepę, cebulę, pietruszkę, marchewkę i dodaj do garnka. Obierz i dodaj czosnek w całości.
Wlej zimną wodę i całość zagotuj.
Gdy woda zacznie się gotować, zauważysz piankę proteinową, która zacznie się zbierać na krawędziach garnka – należy ją zebrać łyżką. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy bulion przez około półtorej godziny. W sytuacji, gdy wyparuje zbyt dużo wody, można ją uzupełnić.
Po upływie 1.5h przecedzamy bulion. Kroimy warzywa na mniejsze kawałki, a mięso rozrywamy. Można podawać z makaronem.
Na stany zapalne i grypę – uczciwa zupa czosnkowa
Składniki:
- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę;
- główka czosnku;
- majeranek;
- łyżka oleju bądź masła;
- 2 łyżki mąki;
- łyżka vegety;
- 1.5 litra bulionu bądź wody z 2 kostkami bulionu;
- pietruszka;
- pieprz i sól do smaku.
Do serwowania:
- ser tarty;
- 2-3 kromki pokrojonego chleba w kostkę.
Przygotowanie:
Roztop masło w rondelku i usmaż sprasowany czosnek. Posyp 2 łyżkami mąki i zalej bulionem. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki i gotuj aż staną się miękkie (im dłużej będą gotować się ziemniaki, tym zupa będzie bardziej gęsta).
Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy przyprawy, majeranek, sól, pietruszkę i wszystko mieszamy. Teraz robimy grzanki z chleba. Kroimy go w kostkę i smażymy na oleju aż stanie się złocisty. Grzankami posypujemy każdą porcję tuż przed podaniem. Zupę można również podawać w wydrążonym bochenku, a także posypaną startym żółtym serem aby urozmaicić wygląd i wzbogacić smak.
Comments are closed.