Oryginalny wypiek, ale i ciekawy pomysł na lekki obiad w gorący dzień. Do upieczenia go będziesz potrzebowała tylko kilku składników. Przepis.
Cukinia to w Polsce wciąż mało doceniane warzywo, a można wykonać z nim tak wiele przepysznych przepisów. Jest ona głównym składnikiem jednego z moich ulubionych dań, którego recepturę poznałam podczas wakacji w Bułgarii. Wykonuje je regularnie i z przyjemnością podzielę się z wami tą recepturą.
Potrzebować będziesz następujących składników:
Mieszanka do sosu:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- ok. 500 g cukinii
- 60 g startego sera
- 4 jajka (należy oddzielić żółtka od białek)
- pieprz biały mielony
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g sera tartego (do posypania)
- 20 g masła ( do posmarowania formy)
- 30 g masła (na wierzch)
Masło należy roztopić na gorącej patelni, następnie dodać mąkę i przesmażyć na małym ogniu, do momentu zbrązowienia. Następnie należy dodać 1/2 łyżeczki soli, następnie powoli dolewać mleko, jednocześnie energicznie mieszając.
Sos podgotować przez około. 3-4 minuty, a gdy będzie idealnie jednolity odstawić go do ostudzenia. Powinno to zająć ok. 10-15 minut. Umytą cukinię należy zetrzeć, po czym przerzucić ją na sitko i odsączyć, dzięki czemu nie będzie nadmiernie wilgotna. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C .
Do wcześniej przygotowanego sosu dodać ser i 4 żółtka. Cukinię jeszcze raz dokładnie wycisnąć w dłoniach i dodać do przygotowanej zalewy, następnie doprawić białym pieprzem. Białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, po czym dodać do powstałej wcześniej masy, należy pamiętać o delikatnym mieszaniu, co pozwoli zachować jej puszystość.
Comments are closed.