Przepis idealny jak przygotować pyszną zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami. Nie jadłam jeszcze tak dobrej.
Pieczarki stanowią idealne połączenie z kurczakiem. Jeżeli całość zaserwowana jest w formie zapiekanki, to mamy gwarancje smakowego sukcesu.
Zapiekanka z kurczakiem to danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym (w tym dzieciom). Zapiekanka z kurczakiem doskonale sprawdzi się jako danie główne, ale również przekąska lub posiłek do pracy lub szkoły.
Co więcej, jest to potrawa zdrowa. Kurczak zawiera dużo aminokwasów egzogennych, a grzyby (pieczarki) dużo witamin z grupy B. Przepis jest naprawdę szybki i łatwy. Sprawdź!
Składniki
Do przygotowania zapiekanki z kurczakiem i grzybami, będziemy potrzebować:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 250 g pieczarek
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 150 g twardego sera
- 3 szt. jajek
- 150 g kwaśnej śmietany
- 0.5 szt. cebuli
- woda
Sposób przygotowania
Do mąki dodaj masło, jedno jajko i trochę wody. Zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
Przypraw i ugotuj kurczaka. Następnie pokrój go w kostkę. Posiekaj pieczarki i cebulę. Usmaż je na patelni, a następnie dodaj kurczaka.
Smaż całość przez około 5-7 minut. Zetrzyj ser na tarce. Dodaj do niego dwa jajka i śmietanę.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na formie. Następnie umieść na nim zawartość patelni. Górę zalej mieszanką sera, śmietany i jajek.
Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 30-40 minut.
Comments are closed.