Przygotowanie zaczynu drożdżowego jest bardzo proste. Dodaj go do wyrabianego ciasta, a rezultat będzie niesamowity.
Ten przepis pozwala uzyskać zakwas, który jest idealny do wypieku puszystych bułeczek, ciast i innych wypieków. Dodanie tego składnika może zmienić konsystencję wyrabianego ciasta.
Dzięki temu przepisowi ciasto stanie się miękkie i puszyste. Z gotowego ciasta można uzyskać około 1,5 kg. Całą partię można zużyć od razu lub zamrozić w porcjach. Świeże ciasto jest najlepsze. Jeśli nie planujesz zużyć całości, możesz zrobić połowę.
Składniki:
Zakwas:
- 10 g drożdży w proszku (30 g, jeśli używasz świeżych).
- 1 łyżka cukru
- Ciepła woda: 0,5 szklanki
- Kilka łyżek stołowych mąki pszennej
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej, przesianej przez sito
- 2 jajka
- 2 łyżki wódki
- Miękkie masło 200g
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki 2 łyżki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże w łyżce stołowej cukru, a następnie dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody.
Za każdym razem dodawaj po jednej łyżce mąki, aż masa będzie przypominać gęstą śmietanę. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W misce wymieszaj jajka, cukier i sól. Wmieszaj wyrośnięte drożdże do masy jajecznej. Następnie dodaj wódkę, olej maślany, śmietanę, sól i śmietankę. Wymieszaj wszystko razem trzepaczką. Kontynuuj ubijanie przez kilka sekund. Dobrze wymieszaj ciasto z mąką.
Gdy masa będzie na tyle gęsta, że trudno będzie użyć miksera, możesz zacząć wyrabiać ciasto rękami. Do tego momentu powinna być zużyta połowa mąki zawartej w składnikach. Odłóż ciasto na ręcznik, aby odpoczęło przez godzinę. Gdy ciasto będzie nadal wyrabiane, po godzinie dodaj pozostałą mąkę.
Comments are closed.