Ciasto Wschodnia bajka z jabłkami. Z notatnika mojej babci. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
Ciasto wschodnia bajka to deser z wykorzystaniem jabłek. Jest na tyle pyszne, że każdy poprosi jeszcze o dokładkę. Warto wypróbować ten przepis.
Składnik:
- 65 ml oleju słonecznikowego,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g cukru kryształu,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 g cukru waniliowego,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g rodzynek,
- 50 g suszonych moreli,
- 150 g włoskich orzechów,
- 50 ml koniaku,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- Cukier puder do smaku.
Sposób przygotowania:
Najlepiej dzień wcześniej umyć suszone owoce i osuszyć je, a morele pokroić. Alkoholem zabrać rodzynki oraz morele. Alternatywą dla koniaku może być np. mocna herbata czy też woda.
Orzechy uprażyć na patelni, a następnie rozgnieść je na kawałki. Wymieszać je z cynamonem oraz 70 g cukru kryształu.
Potem trzeba ubić jajka i połączyć je z wymieszanym wcześniej zwykłym cukrem wraz z cukrem waniliowym. Rozpuścić masło które należy potem wlewać cieniutkim strumieniem.
Następnie dodać jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać do dokładnego połączenia się składników, których konsystencja będzie podobna niczym do gęstej śmietany.
Owoce obrać i pokroić w cienkie plasterki jak również posypać je skrobią. Formę do pieczenia albo dokładnie natłuścić, albo wyłożyć ją najlepiej papierem do pieczenia.
Na jej dno wylać połowę masy, wsypać pół mieszanki z orzechów i pół jabłek. Suszone owoce po odcedzeniu ułożyć na cieście, następnie wyłożyć na nie kolejno resztę: ciasta, owoców jak również orzechowej mieszanki.
Całość wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec przez około 55 min w temperaturze wynoszącej 180 stopni.
Jeśli ciasto nie będzie jeszcze dobrze upieczone to ten proces należy nieco wydłużyć. Wszystko zależy od mocy danego piekarnika.
Comments are closed.