Własny chleb jak z piekarni. Od dawna robię swój własny. Ten przepis jest wyjątkowo prosty
Nikt nie wyobraża sobie posiłku a szczególnie śniadania bez pysznego pieczywa. Niestety pieczywo dostępne w sklepach nie zawsze jest smaczne.
Każdy wie, że nie brakuje w nim konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zrezygnuj z kupowanego chleba. Upiecz własny!
Wbrew pozorom, to jest bardzo łatwe. Z upieczeniem pysznego chleba poradzi sobie praktycznie każdy, nawet ten, kto nigdy niczego nie piekł.
Składniki, które są niezbędne. Podane ilości wystarczą na przygotowanie 3 bochenków chleba.
- 1 kg mąki krupczatki
- 50 g drożdży
- 900 ml wody. Ważne, by nie była zimna lub gorąca. Idealna jest letnia.
- 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli
- pszenne otręby. Wystarczy jedna szklanka.
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 6 łyżek siemienia lnianego
Dla chętnych.
- 3 łyżki sezamu
- 1,5 łyżki pestek dyni, oczywiście łuskanych
Przygotowanie ciasta.
Wszystkie składniki wkładamy do odpowiednio dużej miski i ręcznie mieszamy. Nie należy do tego celu używać miksera. Ciasto po wymieszaniu należy na około 15 minut odstawić w ciepłe miejsce, by dzięki drożdżom urosło.
W tym czasie można olejem wysmarować formy do pieczenia i posypać ścianki bułką tartą, a także rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Pieczenie.
Czas pieczenia to około 50 minut. Po tym czasie chleb powinien być upieczony. Po przestygnięciu wyciągamy go z formy. Jest gotowy do spożywania. Smacznego!
Comments are closed.