Wiśniowy „Tort Marzeń” – każdemu wyjdzie, bez pieczenia. Obłędny smak. Mój popisowy przepis

Tort marzeń dla każdego z nas może być zupełnie czymś innym ale jestem całkowicie przekonana, że ten każdemu przypadnie do gustu i będzie tym ulubionym.

Składniki:

  • 350 g semoliny,
  • 850 ml mleka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 szklanki marynowanych wiśni w zalewie,
  • 650 – 700 ml soku wiśniowego,
  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 opakowania budyniu.

W garnku podgrzewamy sok z wiśni. Dodajemy do tego semolinę i same wiśnie. Całość gotujemy do momentu, aż zawartość garnka zgęstnieje. Pamiętamy o systematycznym mieszaniu, aby zawartość garnka się nie przypaliła. Zawartość garnka wylewamy na blachę o wysokich brzegach i studzimy wszystko.

Bierzemy biszkopty, które należy ułożyć na wierzchu wiśni. Budyń należy przyrządzić w sposób tradycyjny. Jeszcze ciepły budyń należy wylać na biszkopty. Całość należy zostawić do momentu, aż wystygnie. Śmietanę należy ubić na sztywno z cukrem, aby powstała z niej bita śmietana.

Tak ubitą śmietanę wykładamy na sam wierzch ciasta. Potem pozostanie cieszyć się wyjątkowym smakiem ciasta/tortu jak z marzeń. Wiśnie można zastąpić innym owocem, jak chociażby gruszka, która jest równie pyszna.

Zamiast semoliny można użyć mąki ziemniaczanej, jeżeli ktoś nie ma pod ręką. Jest ona równie dobra i także zetnie masę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!