Wiśniowy „Tort Marzeń” – każdemu wyjdzie, bez pieczenia. Obłędny smak. Mój popisowy przepis
Tort marzeń dla każdego z nas może być zupełnie czymś innym ale jestem całkowicie przekonana, że ten każdemu przypadnie do gustu i będzie tym ulubionym.
Składniki:
- 350 g semoliny,
- 850 ml mleka,
- 1/2 szkl cukru,
- 500 ml śmietany 30%,
- 2 szklanki marynowanych wiśni w zalewie,
- 650 – 700 ml soku wiśniowego,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 opakowania budyniu.
W garnku podgrzewamy sok z wiśni. Dodajemy do tego semolinę i same wiśnie. Całość gotujemy do momentu, aż zawartość garnka zgęstnieje. Pamiętamy o systematycznym mieszaniu, aby zawartość garnka się nie przypaliła. Zawartość garnka wylewamy na blachę o wysokich brzegach i studzimy wszystko.
Bierzemy biszkopty, które należy ułożyć na wierzchu wiśni. Budyń należy przyrządzić w sposób tradycyjny. Jeszcze ciepły budyń należy wylać na biszkopty. Całość należy zostawić do momentu, aż wystygnie. Śmietanę należy ubić na sztywno z cukrem, aby powstała z niej bita śmietana.
Tak ubitą śmietanę wykładamy na sam wierzch ciasta. Potem pozostanie cieszyć się wyjątkowym smakiem ciasta/tortu jak z marzeń. Wiśnie można zastąpić innym owocem, jak chociażby gruszka, która jest równie pyszna.
Comments are closed.