Z notatnika mojej babci: Wiśnia pod śniegiem – Pyszne ciasteczka domowej roboty z wiśniami. Super smak
Pyszne ciasteczka z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy.
Żadne łakocie nie zastąpią domowych wypieków. Kojarzą się one przede wszystkim ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy podczas spotkań rodzinnych podobne wypieki serwowała babcia. „Wiśnia pod śniegiem” tak nazywany jest deser, który chce Ci zaproponować. Ciasteczka są przepyszne, a ich dodatkową zaletą jest krótki czas potrzebny na przygotowanie. Całość zajmuje około 30 minut.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 3 jaja
- około 50 sztuk wiśni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g dżemu wiśniowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przyrządzić?
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier – mieszamy. Następnie dorzucamy masło, śmietanę i jajka. Wszystko szybko ugniatamy, tworząc ciasto. Kiedy już to zrobimy, musimy rozwałkować ciasto na długi prostokąt. Brzegi prostokąta smarujemy dżemem i układamy wiśnie.
Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na kawałki (dwie wiśnie w jednym kawałku). Pokrojone porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w standardowej temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
Comments are closed.