Z notatnika mojej babci: Wiśnia pod śniegiem – Pyszne ciasteczka domowej roboty z wiśniami. Super smak

Pyszne ciasteczka z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy.

Żadne łakocie nie zastąpią domowych wypieków. Kojarzą się one przede wszystkim ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy podczas spotkań rodzinnych podobne wypieki serwowała babcia. „Wiśnia pod śniegiem” tak nazywany jest deser, który chce Ci zaproponować. Ciasteczka są przepyszne, a ich dodatkową zaletą jest krótki czas potrzebny na przygotowanie. Całość zajmuje około 30 minut.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3 jaja
  • około 50 sztuk wiśni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przyrządzić?

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier – mieszamy. Następnie dorzucamy masło, śmietanę i jajka. Wszystko szybko ugniatamy, tworząc ciasto. Kiedy już to zrobimy, musimy rozwałkować ciasto na długi prostokąt. Brzegi prostokąta smarujemy dżemem i układamy wiśnie.

Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na kawałki (dwie wiśnie w jednym kawałku). Pokrojone porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w standardowej temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.

Tak przyrządzone są chrupiące i słodkie z delikatną nutą kwasowości, którą zapewniają dodane wiśnie. W zależności od preferencji smakowych, zamiast wiśni możemy dodać dowolnych owoców lub orzechów. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!