To prawdziwe odkrycie kulinarne. Mięso po japońsku – wręcz rozpływa się w ustach.

Czy znasz już przepis na wieprzowinę po japońsku w pikantnej marynacie sojowej?

Jeśli nie – to naprawdę warto spróbować tego soczystego mięsa w pysznej, aromatycznej skórce. Radzimy przygotować od razu większą porcję, bo jest to danie, któremu nie sposób się oprzeć!

Składniki potrzebne do przygotowania wieprzowiny po japońsku

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Przygotowanie

Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z gałką, imbirem, kolendrą i cukrem. Dodajemy sos sojowy i łyżeczkę skrobi – dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników marynaty.

Mięso wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy na plastry średniej wielkości – lekko ubijamy. W misce zalewamy mięso przygotowaną wcześniej marynatą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3 godziny w lodówce.

2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy zamarynowane mięso na złoty kolor. Usmażona wieprzowina będzie miękka i soczysta w środku, a dzięki marynacie uzyska niezwykle smaczną skórkę.

Mięso podajemy z ryżem, ziemniakami lub ulubioną sałatką warzywną.

Jeśli lubisz dania kuchni azjatyckiej koniecznie wypróbuj ten przepis, z pewnością pokochasz to danie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!