To prawdziwe odkrycie kulinarne. Mięso po japońsku – wręcz rozpływa się w ustach.
Czy znasz już przepis na wieprzowinę po japońsku w pikantnej marynacie sojowej?
Jeśli nie – to naprawdę warto spróbować tego soczystego mięsa w pysznej, aromatycznej skórce. Radzimy przygotować od razu większą porcję, bo jest to danie, któremu nie sposób się oprzeć!
Składniki potrzebne do przygotowania wieprzowiny po japońsku
- 600 g mięsa wieprzowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka skrobi
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Przygotowanie
Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z gałką, imbirem, kolendrą i cukrem. Dodajemy sos sojowy i łyżeczkę skrobi – dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników marynaty.
Mięso wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy na plastry średniej wielkości – lekko ubijamy. W misce zalewamy mięso przygotowaną wcześniej marynatą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3 godziny w lodówce.
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy zamarynowane mięso na złoty kolor. Usmażona wieprzowina będzie miękka i soczysta w środku, a dzięki marynacie uzyska niezwykle smaczną skórkę.
Mięso podajemy z ryżem, ziemniakami lub ulubioną sałatką warzywną.
Comments are closed.