Przepis na suszoną wieprzowinę – bez chemii i konserwantów. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Coraz z częściej szukamy produktów bez sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów.
Okazuje się to dość trudne i właśnie dlatego chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na smaczną suszoną wieprzowinę.
Wymaga trochę cierpliwości, jednak walory smakowe i satysfakcja są tego warte! Zachowa długi termin ważności i świeżość, pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy, bo okazuje się tańszy od sklepowych produktów, ale przede wszystkim WIEMY CO JEMY!
POTRZEBNE:
- 2 kg. wieprzowiny
- 500 g. soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 4g. tymianku
- 4g. rozmarynu
- 5 liści laurowych
ZACZYNAMY!
Przygotuj mięso. Wytnij tłuszcz. Kawałek wieprzowiny opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, najlepiej ręcznikiem papierowym.
Zmiel liść laurowy, do tego może się przydać moździerz, najdrobniej jak to możliwe i wymieszaj razem z tymiankiem, rozmarynem oraz pieprzem. Mięso natrzyj z każdej strony.
Zamarynowane mięso zamknij w pojemniku, by smak przeszedł do wewnątrz, z każdej strony obsyp solą i schowaj do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas obracając.
Po dwóch dniach wyjmij wieprzowinę, opłucz pod wodą i osusz.
Ponownie natrzyj mięso przyprawami, tym razem bez soli. Szczelnie zawiń w czystą, suchą gazę i schowaj do lodówki lub innego chłodnego miejsca na dwa tygodnie.
Comments are closed.