Schab, ser, ogórki kiszone…Najlepsze roladki jakie jadłam – robię je od 20 lat
Schab to rzecz, która każdemu powinna przypaść do gustu, zwłaszcza jeżeli jest w towarzystwie sera oraz ogórków kiszonych. Dzięki tym wszystkim składnikom można zrobić naprawdę wyjątkowe zawijane soczyste roladki. Dzięki przygotowaniu takich mięsnych bułeczek można cieszyć się z naprawdę bardzo ciekawym jedzeniem, które sprawdzi się dla każdego.
Niezbędne składniki
- 2-3 ogórki kiszone
- sól, pieprz, papryka i inne przyprawy w zależności od tego co się lubi
- 100 gramów twardego sera
- 700-800 gramów schabu lub też karkówki (czasami dla urozmaicenia można użyć kurczaka)
Jak przygotować?
Mięso należy pokroić na plastry i stłuc przy wykorzystaniu tłuczka. Każdy z kawałków mięsa należy posypać solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Trzeba pamiętać, aby przyprawy znajdowały się na obu stronach mięsa.
Tak przygotowane mięso należy zostawić w lodówce na 30-40 minut. W tym czasie kiedy mięso leży w lodówce, ser trzemy na tarce. Każdy z ogórków należy pokroić na 4 części wzdłuż ogórka. Wyjmujemy kawałki mięsa z lodówki i kładziemy pokrojone ogórki i zawijamy. Wszystkie kawałki mięsa traktujemy w ten sam sposób.
Przygotowany zawinięty schab kładziemy w miskę i przygotowujemy do pieczenia. Schab wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze około 180 stopni. Przed końcem pieczenia wyjmujemy miskę i schab sypiemy wcześniej potartym serem. Po tym czasie można spokojnie podawać tak przygotowane mięso.
Comments are closed.