Ten przepis na pewno Cię zaskoczy. Nauczyłam się go robić kilka lat temu. Teraz jest to podstawowy rodzaj wędliny w moim domu.
Przepis na domową kiełbasę z udka kurczaka jest zaskakująco prosty, smaczny i, co najważniejsze, nie zajmuje za dużo czasu.
Wystarczy, że poświęcisz troszkę więcej niż godzinę, a gwarantuję Ci, że nie pożałujesz. Z pewnością pokochasz ten przepis, a efekt końcowy może nawet sprawi, że zrezygnujesz z kupowania kiełbasy w sklepie i postanowisz już zawsze robić ją samemu w domu.
Potrzebne składniki:
- przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka oraz sól
- 1 kg udka z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Odkrajamy mięso od kości, następnie zalewamy je wodą oraz gotujemy. Kiedy mięsko będzie już ugotowane należy zmielić je razem z czosnkiem w maszynce. Jeśli nie posiadasz takiej maszynki, wówczas wystarczy, że drobno je posiekasz.
Następnym krokiem będzie dodanie do mięsa przypraw (pieprzu, soli i papryki) oraz odrobiny schłodzonego drobiowego bulionu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 10-12 godzin w lodówce.
Kolejnym zadaniem będzie przygotowanie folii spożywczej, którą rozkładamy i smarujemy papryką oraz mięsem. Następnie zwijamy folię w rolkę oraz owijamy sznurkiem. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowaną wcześniej rolkę przekładamy do formy do pieczenia i zostawiamy w piekarniku na godzinę.
Po tym czasie wyciągamy kiełbasę z piekarnika, czekamy aż ostygnie i możemy cieszyć się smakiem domowej, własnoręcznie przygotowanej kiełbasy. Smacznego! Oczywiście przyprawy można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji.
Comments are closed.