Ten przepis na pewno Cię zaskoczy. Nauczyłam się go robić kilka lat temu. Teraz jest to podstawowy rodzaj wędliny w moim domu.

Przepis na domową kiełbasę z udka kurczaka jest zaskakująco prosty, smaczny i, co najważniejsze, nie zajmuje za dużo czasu.

Wystarczy, że poświęcisz troszkę więcej niż godzinę, a gwarantuję Ci, że nie pożałujesz. Z pewnością pokochasz ten przepis, a efekt końcowy może nawet sprawi, że zrezygnujesz z kupowania kiełbasy w sklepie i postanowisz już zawsze robić ją samemu w domu.

Potrzebne składniki:

  • przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka oraz sól
  • 1 kg udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Odkrajamy mięso od kości, następnie zalewamy je wodą oraz gotujemy. Kiedy mięsko będzie już ugotowane należy zmielić je razem z czosnkiem w maszynce.  Jeśli nie posiadasz takiej maszynki, wówczas wystarczy, że drobno je posiekasz.

Następnym krokiem będzie dodanie do mięsa przypraw (pieprzu, soli i papryki) oraz odrobiny schłodzonego drobiowego bulionu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 10-12 godzin w lodówce.

Kolejnym zadaniem będzie przygotowanie folii spożywczej, którą rozkładamy i smarujemy papryką oraz mięsem. Następnie zwijamy folię w rolkę oraz owijamy sznurkiem. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowaną wcześniej rolkę przekładamy do formy do pieczenia i zostawiamy w piekarniku na godzinę.

Po tym czasie wyciągamy kiełbasę z piekarnika, czekamy aż ostygnie i możemy cieszyć się smakiem domowej, własnoręcznie przygotowanej kiełbasy. Smacznego! Oczywiście przyprawy można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!