Ten przepis na wątróbkę jest najlepszy. Cały sekret jej miękkości tkwi w dodanej cebuli.

Delikatna wątróbka z cebulą

Każda osoba, która choć raz w życiu próbowała przygotować wątróbkę wie, że wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste zadanie. Zwłaszcza jeśli chcemy, aby przygotowana przez nas wątróbka była delikatna i przepyszna. Oto przepis na wyjątkową smaczną wątróbkę, która zaskoczy smakiem każdego domownika.

Do wykonania wątróbki potrzebne są następujące składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 600 g wątróbki,
  • 3 całe cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • zmielony czarny pieprz; szczypta do smaku,
  • szczypta soli do smaku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania wątróbki:

W pierwszej kolejności należy oczyścić wątróbkę, czyli usunąć z niej wszystkie błony. Następnie należy oczyścić wszystkie cebulę i pokroić je w pierścienie lub półpierścienie zależności od indywidualnych preferencji.

Oczywiście cebula jest do tego dania niezbędna dlatego powinna być jej znaczna ilość. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną wcześniej cebulę. Gdy to zrobimy trzeba podsmażyć wszystko tak aby cebula częściowo zmiękła.

Następnie do cebuli należy dodać obrany i posiekany wcześniej czosnek. Wszystko razem mieszamy, a następnie rozkładamy równomiernie po patelni. Gdy to zrobimy na wierzch kładziemy kawałki oczyszczonej wątroby. Całość należy doprawić do smaku pieprzem, a na sam koniec obsypać lekko z solą.

Soli nie należy jednak dodawać zbyt wcześnie gdyż wątróbka może stwardnieć. Po upływie około dwóch minut należy obrócić kawałki wątróbki i smażyć tak samo z drugiej strony i podobnie doprawić pieprze i solą.

W momencie gdy wątróbka zbieleje po obu stronach należy dodać na patelnię dwa liście laurowe i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec należy smażyć całość jeszcze przez około minutę i odstawić na bok.

W ten sposób przygotowana wątróbka jest bardzo delikatna oraz soczysta i co najważniejsze gotowa do podania.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!