Ten przepis na wątróbkę jest najlepszy. Cały sekret jej miękkości tkwi w dodanej cebuli.
Delikatna wątróbka z cebulą
Każda osoba, która choć raz w życiu próbowała przygotować wątróbkę wie, że wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste zadanie. Zwłaszcza jeśli chcemy, aby przygotowana przez nas wątróbka była delikatna i przepyszna. Oto przepis na wyjątkową smaczną wątróbkę, która zaskoczy smakiem każdego domownika.
Do wykonania wątróbki potrzebne są następujące składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 600 g wątróbki,
- 3 całe cebule,
- 2 liście laurowe,
- zmielony czarny pieprz; szczypta do smaku,
- szczypta soli do smaku,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania wątróbki:
W pierwszej kolejności należy oczyścić wątróbkę, czyli usunąć z niej wszystkie błony. Następnie należy oczyścić wszystkie cebulę i pokroić je w pierścienie lub półpierścienie zależności od indywidualnych preferencji.
Oczywiście cebula jest do tego dania niezbędna dlatego powinna być jej znaczna ilość. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną wcześniej cebulę. Gdy to zrobimy trzeba podsmażyć wszystko tak aby cebula częściowo zmiękła.
Następnie do cebuli należy dodać obrany i posiekany wcześniej czosnek. Wszystko razem mieszamy, a następnie rozkładamy równomiernie po patelni. Gdy to zrobimy na wierzch kładziemy kawałki oczyszczonej wątroby. Całość należy doprawić do smaku pieprzem, a na sam koniec obsypać lekko z solą.
Soli nie należy jednak dodawać zbyt wcześnie gdyż wątróbka może stwardnieć. Po upływie około dwóch minut należy obrócić kawałki wątróbki i smażyć tak samo z drugiej strony i podobnie doprawić pieprze i solą.
W momencie gdy wątróbka zbieleje po obu stronach należy dodać na patelnię dwa liście laurowe i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec należy smażyć całość jeszcze przez około minutę i odstawić na bok.
Comments are closed.