Pyszne danie amiast kotletów- kilka chwil i gotowe. Ciastka waflowe znikają ze stołu w kilka chwil

Ciastka waflowe to idealna opcja dla wszystkich zapracowanych osób, które nie maja dużo czasy na codzienne gotowanie.

Są również ciekawą alternatywą dla słodkich przekąsek wykonanych z tych samych wafli. Jest to uniwersalny przepis, który możesz samodzielnie udoskonalać.

Dodając do farszu swoje ulubione dodatki, możesz za każdym razem stworzyć coś innego. Idealnymi dodatkami będą pieczarki, kukurydza lub też żółty ser. Zaserwuj taką przekąskę na imprezie, a z pewnością Twoi goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • 6 sztuk ciastek waflowych
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 500 g mięsa mielonego (wołowiny)
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulkę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa mielonego, razem z 1 jajkiem, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj.

Na waflu rozłóż część nadzienia i przykryj drugim waflem. Wierzch lekko przyciśnij dłońmi. Powtórz tę czynność z każdym waflem.

Tak przygotowane wafle pokrój na 6 kawałków (jak pizza). Do niewielkiego naczynia wlej mleko, dodaj jajko i całość wymieszaj.

Zanurz w mieszance każdą wcześniej przygotowaną kanapkę waflową. Patelnie z niewielką ilością oleju dobrze rozgrzej. Smaż na niej każdą kanapkę z obu stron. W zależności od ilości nadzienia, czas smażenia może być różny.

Kanapki możesz podawać z dodatkiem ulubionych sosów lub różnych dipów.

Gotowe. SMACZNEGO! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!