Proste ciasto, które skrada serca – Uśmiech Teściowej.

Niezwykle trudno określić, dlaczego tak pyszne i łatwe do przygotowania ciasto zyskało nazwę „Uśmiech Teściowej”. Jedno jest pewne – wywoła radość całej naszej rodziny i zaproszonych gości.

Jeżeli spodziewasz się wizyty członków rodziny lub znajomych – tym prostym wypiekiem (poradzi sobie z nim nawet całkowity amator) skradniesz ich serca. Ciasto, zawierające słodziutkie jabłka oraz masę budyniową ukrytą pod kruchym ciastem, jest doskonałym pomysłem czy to na podwieczorek, czy – na dodatkowe uatrakcyjnienie popołudniowej kawy lub herbaty.

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki tortowej mąki pszennej T-450,
  • 3/4 szklanki cukru pudru (potrzebna też będzie pewna jego ilość do posypania ciasta),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kostka (200 g) zimnego masła,
  • 1 całe jajko (klasa M),
  • 2 żółtka jajka,
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu (najlepiej zastosować budyń waniliowy lub śmietankowy),
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1 kg jabłek – słodkich, ale przy tym niezbyt soczystych,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

Jabłka należy umyć, pokroić każde w ósemki, wyciąć z nich gniazda nasienne i zalać zimną wodą z dodatkiem odrobiny skoku wyciśniętego z cytryny (dzięki temu zabiegowi – nie ściemnieją). Na stolnicę przesiać mąkę, masło pokroić w kostkę (można też zetrzeć je, używając tarki o grubych oczkach) i posiekać razem z mąką i łyżeczką proszku do pieczenia.

Jajko, 2 żółtka oraz 2 łyżki śmietany należy delikatnie roztrzepać (na przykład widelcem) w niewielkiej miseczce. Masę, kiedy będzie już jednolita, należy dolać do ciasta. Wszystko zagnieść szybkimi i energicznymi ruchami. Tak uzyskane ciasto podzielić na dwie w miarę jednakowe pod względem wielkości części i włożyć, po owinięciu folią spożywczą, do lodówki. Odczekać minimum pół godziny.

Przygotować formę do ciasta o wymiarach około 36 cm na 25 cm: posmarować ją odrobiną tłuszczu (np. masła), a następnie równomiernie posypać bułką tartą. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować, a następnie wyłożyć nią formę.

Ponakłuwać widelcem i ułożyć na niej jabłka, wyjęte z wody i odsączone z nadmiaru wilgoci (można użyć do tego papierowego ręcznika). Można je również oprószyć cynamonem lub innymi przyprawami do szarlotki, które zwykle stosujemy. Poprawi to smak naszego ciasta.

Do nieco większego kubeczka lub miski wlewamy pół szklanki chłodnego mleka. wsypujemy do niego budynie w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. Należy zrobić to dokładnie, tak, by nie powstały grudki. Jeżeli używamy budyniu niesłodzonego warto dodać nieco cukru, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

W takiej sytuacji – mieszamy całość, aż do rozpuszczenia się kryształków cukru. Pozostałą część mleka ustawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy powoli aż do wrzenia (oczywiście należy uważać, żeby się nie przypaliło).

Gdy mleko się zagotuje, dolewamy budynie i mieszając gotujemy dalej, aż do uzyskania gotowej masy budyniowej. Pokrywamy nią jabłka. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta.

Ciasto należy piec w piekarniku, rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni, przez około 45 minut.  Jeżeli zauważymy, ze zbyt szybko się rumieni, możemy użyć papieru lub folii aluminiowej do jego przykrycia. Po ostudzeniu ciasto należy wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem (można dodać do niego nieco cynamonu).

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!