Zachwycają się nimi wszyscy goście – Udka z kurczaka z kapustą pieczone w rękawie są hitem na moim stole.
Udka z kurczaka z kapustą pieczone w rękawie są i smaczne i dietetyczne.
To przepyszne danie zrobisz szybko i zachwycisz nim swoich gości. Znikną ze stołu szybciej niż Ci się wydaje. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Składniki:
- Udka z kurczaka – 4 sztuki
- biała kapusta – 1 kg
- cebula 1-2 sztuki
- marchewka 1 sztuka
- czosnek 1-2 ząbki
- sos adżika (opcjonalnie) – 1 łyżka
- masło – 30 gramów
- sól – do smaku
- olej słonecznikowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Zaczynamy od wymieszania sosu adżika z jedną łyżką oleju słonecznikowego oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos możemy zastąpić pastą paprykową lub pomidorową.
Udka dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na dwie części. Następnie nacieramy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Cebulę kroimy na półpierścienie, kapustę siekamy, marchewkę musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i mieszamy oraz dodajemy olej słonecznikowy.
Warzywa wkładamy do rękawa, kładziemy na nich mięso, a na nim masło. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, nasze danie pieczemy przez około 45 minut.
Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy aż mięso będzie miało tzw. złotą skórkę.
Comments are closed.