Tureckie bułeczki z patelni. Ze stołu znikają błyskawicznie – Puszyste i miękkie
Ten przepis, to stara turecka receptura. Pyszne bułeczki z patelni są miękkie i bardzo puszyste. Robi się je z ciasta drożdżowego na patelni, gdzie też się je przechowuje bezpośrednio pod pokrywką. Te przepyszne bułeczki zasmakują całej rodzinie!
Składniki bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 240 ml mleka
- 10 g kopru
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić tureckie bułeczki?
Świeże drożdże dokładnie pokrusz do miski i zalej je 150 ml oleju. Następnie dolej mleko, posól i dokładnie rozmieszaj.
Powoli dodawaj mąki, najlepiej partiami i zagniataj ciasto aż nie będzie się kleić do dłoni. Przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Powinno stać się dwukrotnie większe niż pierwotnie.
Rozdziel powstałe ciasto na osiem równych części i z każdej z nich uformuj podłużną bułkę. Połóż bułki ciasno obok siebie na posmarowanej olejem roślinnym patelni i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Comments are closed.