Przepis na przepyszne Tulambu, czyli Turecki deser w syropie cukrowym, który zachwyci swoim smakiem każdego smakosza.
Ciasteczka z dalekiego kraju w Twojej kuchni? Oczywiście! Tulambu, czyli turecki deser w syropie cukrowym. Ciasteczka są pyszne, smaczne i zrobi je każdy, nawet amator na kuchennym polu.
Zachwyci podniebienie każdego domownika i gościa. Smakują wyśmienicie do kawy, ale też jako przekąska do pracy czy szkoły. Kilka składników, których potrzebujesz do stworzenia tych ciasteczek znajdziesz na pewno w swojej kuchni.
Składniki:
- 450 ml wody
- 250 g maki
- 4 jajka
- 80 g masła
- ok 300ml oleju (najlepiej sprawdzi się słonecznikowy) do smażenia
Do syropu potrzebujesz:
- 200 g cukru
- 200 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Do średniego garnka wlej wodę i dodaj masło i zagotuj. Nie zdejmując z ognia do masy wsyp przesianą wcześniej mąkę i dobrze wymieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj jajka, ciągle mieszając.
Tak powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i standardowo obetnij końcówkę. Pora na kolejny krok.
Rozgrzej w garnku olej. Ostrożnie wyciskaj masę bezpośrednio na olej porcjami około 5-7 cm każdy. Pamiętaj, aby przyszłe ciastka się ze sobą nie stykały. Są gotowe do wyciągnięcia, gdy zarumienią się z każdej strony. Nadmiar oleju odsącz na papierowym ręczniku.
Syrop powstanie z gotującego się soku z cytryny i cukru. Na małym ogniu gotuj masę około 15 minut, ciągle mieszając żeby syrop się nie przypalił. Zdejmij z ognia i natychmiast włóż ciasteczka do syropu. Odczekaj około 10 minut aż ciasteczka przejdą syropem. Po ostudzeniu nasze ciasteczka Tulambu są gotowe do zjedzenia.
Dla urozmaicenia smaku możesz posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i pokruszonych orzeszków ziemnych. Czekoladą również podkreśli i wzmocni smak naszych ciasteczek. Wybór dodatków zależy od naszych preferencji smakowych. W oryginalnej formie smakują również wyśmienicie. Zatem smacznego!
Comments are closed.