Szarlotka „Trzy szklanki” – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Babciny przepis zawsze najlepszy
Jabłka to bardzo popularny składnik deserów i ciast. Nic dziwnego, oprócz witamin i cennych wartości odżywczych charakteryzuje się słodkim i unikatowym smakiem.
Dzięki temu przyrządzanie szarlotek stało się jesiennym rytuałem wielu koneserów słodkości. Pieczenie ciast to dobry sposób na połączenie miłego z pożytecznym, dlatego nieustannie poszukujemy nowych pomysłów na wypieki.
Deser jabłkowy „Trzy szklanki” to nieco udoskonalona wersja pospolitej szarlotki, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy czy herbaty.
Składniki:
- 130 g Mąki pszennej
- 160 g kaszy manny
- 180 g cukru
- 10 g cukru waniliowego ( dwie łyżeczki )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 szt. jabłek ( najlepiej jeśli będą lekko kwaśne w smaku )
- 30 g masła
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder ( do posypania na końcu )
Sposób przygotowania:
Suche składniki tzn. mąkę, kasze mannę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać dokładnie w misce. W garnuszku podgrzać mleko i roztopić w nim masło. Umyte jabłka potrzeć na tarce (najlepiej jeśli będą to dość grube plasterki).
Następnie jabłka skropić cytryną ( pomoże to im zachować piękny kolor i zapobiegnie ciemnieniu ). Suche ciasto i potarte jabłka podzielić na trzy, równe części.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej 1/3 suchego ciasta. Na pierwszą warstwę ciasta wysypać 1/3 przygotowanych jabłek.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, do osiągnięcia trzech warstw. Za pomocą ostrego patyczka poprzebijać ciasto do samego spodu, a następnie ostrożnie wylać na nie mieszankę mleka z masłem.
Comments are closed.