Pyszny deser z trzech rodzajów mleka – Jest to wilgotne i kremowe ciasto, które zachwyci każdego.

Dziś przygotujemy pyszny deser z trzech rodzajów mleka, znany również jako „Tres Leches”. Jest to wilgotne i kremowe ciasto, które zachwyci każdego. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka skondensowanego mleka (380 g)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (lub 1 puszka skondensowanego mleka, jeśli chcesz bardziej słodkie)
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1 szklanka śmietany do ubijania
  • Proszek czekoladowy do posypania

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj formę do pieczenia olejem. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj olej i dalej ubijaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodaj suche składniki do mokrej mieszanki, mieszając, aż wszystko się połączy. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 25-30 minut, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta.

W misce wymieszaj skondensowane mleko, niesłodzone skondensowane mleko (lub drugą puszkę skondensowanego mleka, jeśli wolisz bardziej słodkie) oraz pełne mleko. Po upieczeniu, pozwól ciastu lekko ostygnąć. Nakłuj powierzchnię ciasta widelcem lub wykałaczką. Powoli wlej mieszankę trzech mleka na ciasto, pozwalając mu wchłonąć płyn. Może to potrwać kilka minut, aby ciasto wchłonęło całą mieszankę. W misce ubij śmietanę, aż stanie się sztywna.

Rozprowadź ubitą śmietanę równomiernie na wierzchu ciasta. Posyp proszkiem czekoladowym. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziło i smaki się połączyły.

Gotowe! Twoje ciasto Tres Leches jest gotowe do podania! Ciesz się jego wilgotnym, kremowym smakiem i delektuj się każdym kęsem. Smacznego! 🍰🥛

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!