Tradycyjne lody na mleku i śmietanie – przepis z lat 80-tych. Wychodzą przepysznie

Cukier puder oraz żółtka wymieszaj razem. Następnie dodaj do nich 200 ml śmietany (12% tłuszczu). Znowu wymieszaj razem. Do masy dodaj wanilię. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu w rondlu z grubym dnem. Nie zapominaj o mieszaniu.

Masa nie może się zagotować, więc doprowadź ją jedynie do wrzenia. Odcedź przez sito. Włóż mieszaninę do zamrażarki.

Uważaj, żeby całkowicie nie zamarzła! Ubij 500 ml śmietany (36% tłuszczu) i dodaj ją do masy. Wymieszaj i znowu odłóż do zamrażarki. Mieszaj co godzinę. Dodatki wybierz według uznania. Lody najlepiej smakują z owocami, startą czekoladą oraz orzechami.

Daj zasmakować tego wyśmienitego deseru znajomym i podziel się z nimi przepisem, aby też mogli wrócić myślami do dzieciństwa.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!