Tradycyjne lody na mleku i śmietanie – przepis z lat 80-tych. Wychodzą przepysznie

Przygotuj garnek z grubym dnem i zagotuj w nim mleko. Następnie dodaj do niego cukier i wanilię. Odstaw do czasu całkowitego ostygnięcia. Ubij żółtka i dodaj je do masy.

Zagotuj składniki razem, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Poczekaj, aż zgęstnieją. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie włóż do lodówki. Aby uzyskać puszystą masę bez grudek, co godzinę ją mieszaj.

Lody na śmietanie

Potrzebujesz:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 2 g wanilii

Sposób przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!