Tradycyjne lody na mleku i śmietanie – przepis z lat 80-tych. Wychodzą przepysznie
Przygotuj garnek z grubym dnem i zagotuj w nim mleko. Następnie dodaj do niego cukier i wanilię. Odstaw do czasu całkowitego ostygnięcia. Ubij żółtka i dodaj je do masy.
Zagotuj składniki razem, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Poczekaj, aż zgęstnieją. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie włóż do lodówki. Aby uzyskać puszystą masę bez grudek, co godzinę ją mieszaj.
Lody na śmietanie
Potrzebujesz:
- 4 żółtka
- 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
- 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
- 1 szklankę cukru pudru
- 2 g wanilii
Comments are closed.