Biała toksyna którą jemy codziennie – nie jest nią cukier ani sól.
Najgroźniejsza biała toksyna, którą jemy codziennie. Nie jest to cukier, ani sól.
E621 to glutaminian sodu, który występuje w praktycznie każdym produkcie spożywczym. Wiele restauracji dodaje ten składnik do swoich potraw, by uwydatnić ich smak. Jest bardzo popularna substancją, niestety też jedną z bardziej szkodliwych.
Spożywana jest niemal przez każdą osobę, codziennie i ma niekorzystny wpływ na organizm. Wyglądem przypomina biały krystaliczny proszek, który jest bardzo podobny do cukru czy soli. Występuje również w postaci ciekłej. Jest powszechnie dodawany do wieku produktów spożywczych.
Celem glutaminianu sodu jest wzmocnienie smaku potraw, a co za tym idzie zwiększenie apetytu konsumenta na daną rzecz. Często prowadzi przez to do przejadania się i jest jednym z czynników problemów z nadwagą.Ta substancja jest dodawana do popularnych i często konsumowanych produktów spożywczych.
Między innymi można spotkać go w kiełbasach, zupach, daniach gotowych, piwie, fast foodach i wieku innych produktach, które codziennie się spożywa. Dopuszczalna dzienna dawka tej substancji dla osoby dorosłej to 1,5 g, zaś dla dzieci mniej niż 0,5 g. Niestety często spożywa się glutaminianu sodu znacznie więcej, corocznie na świecie wykorzystuje się ponad 200 tysięcy ton glutaminianu sodu.
Do głównych objawów wynikających z przedawkowania E621 należą: zaburzenia widzenia, migreny, zawroty głowy, nudności, ból w klatce piersiowej, zaburzenia równowagi hormonalnej, osłabienie.
Ta substancja ma wpływ na receptory języka. Sprawia, że jedzenie smakuje lepiej niż w rzeczywistości. Dlatego tak łatwo ludzie uzależniają się od produktów przetworzonych takich jak np. słodycze, chipsy czy gotowe dania.
Warto zapamiętać, że stosowanie substancji E621 jest opłacalnym zabiegiem stosowanym przez produktów żywności, bo przyczynia się do wzrostu sprzedawanych produktów, ale też obniża koszty produkcji. Niestety takich korzyści nie odczuwa konsument po za lepszym smakiem produktu, ta substancja jest niekorzystna dla organizmu. Dlatego przy zakupach warto zapoznać się z etykietą i składem produktu i unikać, albo przynajmniej ograniczyć zakup żywności zawierającej glutaminian sodu.
Comments are closed.