Jedna blacha to za mało: Tarty sernik – smaczne, proste i szybkie ciasto w 30 min.
Tarty sernik to nie tylko smaczne, proste i szybkie ciasto, które ma unikalny smak a jedna blacha to stanowczo za mało!
Warto sięgnąć po ten przepis nie tylko na szybkość wykonania – zaledwie 30 minut i gotowe, ale również ze względu na kremowy smak twarożku i delikatne jak mgiełka płatki z tartego ciasta. Takie połączenie sprawia, że sernik jest idealnym rozwiązaniem dla każdego łasucha!
Do przygotowania sernika będą nam potrzebne:
- mąka pszenna – 400g,
- tłusta śmietana – 10 łyżek,
- masło – 140 g,
- jajka – 2 sztuki,
- twarożek z wiaderka – 400 g,
- cukier – 150 g,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto:
Mąkę pszenną łączymy z jajkami, 50 g cukru, łyżką śmietany, miękkim masłem oraz proszkiem do pieczenia, wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę, owijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Następnie twarożek łączymy z resztą tłustej śmietany i pozostałym cukrem, tak aby powstała jednolita i gładka masa.
Wyciągnięte ciasto z lodówki dzielimy na dwie części, jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę z twarożku i wyrównujemy jego powierzchnię, na którą ścieramy drugą część kruchego ciasta. Ciasto należy piec od 30 do 35 minut w temperaturze 180 stopniu, pamiętając aby wcześniej rozgrzać piekarnik.
Comments are closed.