Synowa zdradziła przepis na to pyszne tarte ciasto. Genialny szybki i prosty przepis. Ciasto na każdą okazję.
Tarte-ciasto z twarogiem wychodzi bardzo delikatne i można go zrobić bardzo szybko.
Takie ciasto piekła już moja babcia, później mama, a teraz z przyjemnością piekę go i ja. Zobaczcie sami, jaki ma prosty skład i przygotowanie.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 – 70 g masła
- 4 – 5 łyżek śmietany 18%
- 200 g mielonego twarogu
- 1 jajko (L)
Przygotowanie ciasta:
Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru, jajkiem i łyżką śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie utrzeć twaróg z pozostałą śmietaną i cukrem. Ucierać do czasu otrzymania jednolitej konsystencji.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę z twarogu, na którą zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dól do 180 stopni C przez około 35 minut.
Comments are closed.