Unikalny przepis na pieczoną szynkę czosnkową, Wychodzi krucha i delikatna. Hit w mojej kuchni

Pieczona szynka czosnkowa – doskonały pomysł na niedzielny obiad dla rodziny.

Pieczona szynka czosnkowa jest smaczna, krucha i delikatna. To idealny dodatek do pieczonych ziemniaków i frytek.

Składniki:

  • 2 kilogramy wołowiny
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • olej

Wykonanie:

Przygotować mięso. Następnie pokroić je w duże plastry. Obrać i pokroić na plasterki czosnek. Dodać go do mięsa i dokładnie wymieszać.

Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, (najlepiej na całą noc, aby przegryzło się z czosnkiem). Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w piórka.

Na cebuli ułożyć warstwę mięsa. Posolić, popieprzyć i doprawić czerwoną papryką, wedle uznania. Kolejno ułożyć warstwę cebuli na mięsie.

Polać sosem sojowym wymieszanym z koncentratem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około półtorej godziny. Połowę czasu piec pod przykryciem.

Drugą połowę czasu piec bez przykrycia aby mięso się zarumieniło. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!