Unikalny przepis na pieczoną szynkę czosnkową, Wychodzi krucha i delikatna. Hit w mojej kuchni
Pieczona szynka czosnkowa – doskonały pomysł na niedzielny obiad dla rodziny.
Pieczona szynka czosnkowa jest smaczna, krucha i delikatna. To idealny dodatek do pieczonych ziemniaków i frytek.
Składniki:
- 2 kilogramy wołowiny
- 3 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- olej
Wykonanie:
Przygotować mięso. Następnie pokroić je w duże plastry. Obrać i pokroić na plasterki czosnek. Dodać go do mięsa i dokładnie wymieszać.
Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, (najlepiej na całą noc, aby przegryzło się z czosnkiem). Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w piórka.
Na cebuli ułożyć warstwę mięsa. Posolić, popieprzyć i doprawić czerwoną papryką, wedle uznania. Kolejno ułożyć warstwę cebuli na mięsie.
Polać sosem sojowym wymieszanym z koncentratem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około półtorej godziny. Połowę czasu piec pod przykryciem.
Comments are closed.