Szarlotka to ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Na ciepło, z lodami, do kawy i herbaty. Przepis.

Gdy rozwałkowaną część ciasta przełożymy na blachę można delikatnie posypać ja mąką bądź skrobią. Następnie należy poukładać na niej we wzór szachownicy nadzienie. Powinno to wyglądać, w taki sposób: kwadrat startych jabłek, kwadrat masy serowej, i tak całą blachę należy wyłożyć nadzieniem.

Następnie drugą połowę ciasta należy podobnie, jak w przypadku pierwszej: rozwałkować i ostrożnie ułożyć na warstwie szachowego nadzienia.

Gdy druga część ciasta przykryje dokładnie należy roztrzepać jajko i wysmarować nim górną część ciasta. Dzięki temu podczas pieczenia nasz wypiek zyska piękny złocisty kolor.

Całość należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, po upływie czasu ciasto jest gotowe do jedzenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!