Szarlotka to ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Na ciepło, z lodami, do kawy i herbaty. Przepis.
W pierwszej kolejności należy przy pomocy miksera ubić masło w misce, a następnie dodać do niego proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie należy dodać stopniowo mąkę i dalej wszystko mieszać aż do momentu powstania gładkiej oraz jednolitej masy.
W kolejnym kroku należy owinąć powstałą mieszankę folię spożywczą i włożyć taki pakunek do lodówki. Ciasto owinięte w folię spożywczą powinno pozostać w lodówce przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwinąć je, a następnie przekroić na dwie równe części.
Następnie należy posypać stolnicę mąką i rozwałkować na niej 1 część ciasta. Gdy to zrobimy można zacząć przygotowanie nadzienia. W pierwszej kolejności W celu przygotowania nadzienia należy za pomocą tarki na grubych oczkach zetrzeć jabłka potem posypać je cynamonem oraz wanilia i delikatnie wymieszać.
Natomiast twaróg należy dokładnie połączyć z cukrem, śmietaną oraz jajkiem. W między czasie ciasto, które wcześniej zostało rozwałkowane należy rozłożyć na blaszce, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia bądź obsypana mąką.
Comments are closed.