Szarlotka to ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Na ciepło, z lodami, do kawy i herbaty. Przepis.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 2 całe jajka,
  • 1/4 małej łyżeczki soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 500 g mąki,
  • 250 g masła bądź margaryny,
  • 200 g cukru pudru.

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • jedna łyżka stołowa mielonego cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • 1/4 małej łyżeczki soli,
  • 1 średniej wielkości jajko,
  • jedna bądź dwie małe łyżeczki skrobi lub mąki,
  • 4 większa albo 6 mniejszych jabłek,
  • 80 g cukru pudru,
  • 500 g twarogu,
  • 500 g kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!