Naprawdę warto spróbować przepisu mojej babci – Moi goście oszaleli z zachwytu po spróbowaniu tej szarlotki.
Moja aktywna i pełna werwy babcia, pomimo już 87 lat cały czas uwielbia rozpieszczać wnuki swoimi smakołykami.
Z przyjemnością gotuje i piecze, a jej pyszna szarlotka to mistrzostwo świata! Udostępniła mi niedawno ten przepis, a ja przekazuję go dalej w świat.
Składniki:
- 3 jabłka,
- 1 szklanka kefiru,
- 200g kaszy manny,
- 150g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 20g kakao,
- 50g masła.
Przygotowanie:
Do małej miski dodać wszystkie suche składniki: cukier, kaszę mannę, sodę i kakao. Jajka należy ubić z kefirem oddzielnie, a następnie wymieszać masę z suchymi składnikami.
Wszystko należy dokładnie wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie można przygotować jabłka. Należy obrać je i pokroić w plasterki. W rondlu roztopić masło i przenieść do niego pocięte jabłko. Przez 10 minut podgrzewać, mieszając.
Naczynie do pieczenia koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i ułożyć w nim przygotowane jabłka. Na wierz owoców wylać ciasto i piec przez mniej więcej 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem i podawać niecierpliwym gościom! Smacznego!
Comments are closed.