Oto genialny przepis na ekspresową, karmelową szarlotkę. Nie potrzebujesz nawet blaszki do pieczenia – wystarczy zwykła patelnia.
Już 15 minut wystarczy, aby przygotować pyszne ciasto z patelni i wypełnić całą kuchnię zapachem karmelu.
Składniki:
- 30g masła
- 30g cukru pudru
- 30g cukru kryształu
- jajko
- 140g mąki pszennej
- 8g proszku do pieczenia
- 150ml jogurtu
- 2 jabłka
- 8g proszku do pieczenia
- 30ml oleju
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie ciasta jest niesamowicie proste. Pierwszym etapem będzie oczyszczenie jabłek z gniazd nasiennych oraz obranie ich. Następnie, owoce należy pokroić w cieniutkie plasterki. Po przygotowaniu owoców, masło rozpuszczamy na patelni, a następnie dodajemy tam cukier.
Koniecznie musi on się rozpuścić. Jabłka smażymy w mieszance masła i cukru przez około dziesięć minut. Potem trzeba będzie przygotować ciasto. W dowolnej misce mieszamy jajka i cukier, a następnie dodajemy olej. Kolejno, do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Do pozostałych na patelni jabłek dodajemy cynamon. Następną czynnością będzie wylanie ciasta na jabłka i przykrycie całości pokrywką.
Comments are closed.