Oto genialny przepis na ekspresową, karmelową szarlotkę. Nie potrzebujesz nawet blaszki do pieczenia – wystarczy zwykła patelnia.

Już 15 minut wystarczy, aby przygotować pyszne ciasto z patelni i wypełnić całą kuchnię zapachem karmelu.

Składniki:

  • 30g masła
  • 30g cukru pudru
  • 30g cukru kryształu
  • jajko
  • 140g mąki pszennej
  • 8g proszku do pieczenia
  • 150ml jogurtu
  • 2 jabłka
  • 8g proszku do pieczenia
  • 30ml oleju

Przygotowanie ciasta:

Przygotowanie ciasta jest niesamowicie proste. Pierwszym etapem będzie oczyszczenie jabłek z gniazd nasiennych oraz obranie ich. Następnie, owoce należy pokroić w cieniutkie plasterki. Po przygotowaniu owoców, masło rozpuszczamy na patelni, a następnie dodajemy tam cukier.

Koniecznie musi on się rozpuścić. Jabłka smażymy w mieszance masła i cukru przez około dziesięć minut. Potem trzeba będzie przygotować ciasto. W dowolnej misce mieszamy jajka i cukier, a następnie dodajemy olej. Kolejno, do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do pozostałych na patelni jabłek dodajemy cynamon. Następną czynnością będzie wylanie ciasta na jabłka i przykrycie całości pokrywką.

Przy pomocy talerza odwracamy ciasto i pieczemy z drugiej strony przez minimum 5 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!