Strudel jabłkowo – makowy to pyszne ciasto, które na pewno zostanie z Tobą za dłużej – Szybki, bez zakwasu i z prostych, dostępnych składników.
Jeśli szukasz idealnego, a przy tym szybkiego strudla bez drożdży i zakwasu, to trafiłeś(aś) pod właściwy adres.
Jego jabłkowo-makowe nadzienie z pewnością Cię zachwyci i zaskoczy Twoje podniebienie. Ciasto szybko się przygotowuje, a przy tym jest gładkie i smakowite. Odpowiednie na każdą okazję, nie tylko od święta.
Składniki:
*na ciasto:
- olej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- 1 jajko
*farsz:
- mielony cynamon
- cukier puder
- 4 jabłka
- 150 g mielonego maku
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dodaj do miski i wymieszaj ręcznie np. za pomocą drewnianej łyżki.
Jeśli uznasz, że ciasto ma niewłaściwą konsystencję, możesz dodać jeszcze mąki czy śmietany.
Przełóż je na blat lub stolnicę i rozwałkuj w kształt prostokąta. Zajmij się przygotowaniem farszu. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej na wiórki. Następnie wymieszaj je z cynamonem i cukrem oraz skrop sokiem z cytryny.
Do osobnej miski przełóż mielony mak i połącz go z cukrem pudrem. Jeśli będzie dla Ciebie za mało słodki, możesz dodać więcej cukru. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem i wyłóż na nie równomiernie masę makową. Następnie na mak przełóż jabłka. Zawiń krawędzie ciasta i zwiń je ciasno w rulon. Posmaruj jego wierzch rozkłóconym jajkiem.
*** Opcjonalnie, aby strudel nie popękał, przed pieczeniem można go nakłuć widelcem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C. Piecz je przez około 25 minut. Tuż po wyjęciu z pieca, jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Comments are closed.