Piekielnie dobra, a mięso pozostaje soczyste: Doskonała pierś z kurczaka.
Doskonały przepis z piersi kurczaka, warzyw i pikantnego sosu. Przygotowanie jest dość proste, a najlepsze jest to, że wszystko piecze się razem, na jednej blasze. Idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mleka (200 ml)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- zielony pieprz
- 2 świeże czerwone papryki
- 1,3 kg ziemniaków
Sos
- 1/2 łyżki soli
- 8 g czarnego pieprzu
- tymianek
- pietruszka (do smaku)
- 1/2 łyżki płatków czerwonej papryki (5 g)
- 1/2 łyżki ostrego sosu
- 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego (15 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju (36 ml)
- 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
- 5 liści laurowych
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy piersi z kurczaka – kroimy je w najcieńsze możliwe plastry. Przekładamy do miski i wlewamy mleko, zostawiając marynowane w lodówce przez co najmniej godzinę – najlepiej na noc. Cebulę, czosnek pokroić w plastry i doprawić solą. Przechowaj również paprykę.
Teraz przygotujmy sos. Wymieszaj olej, ostry sos, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i zioła (oprócz liścia laurowego). Posmaruj blachę olejem, weź trochę sosu i rozprowadź na dnie talerza. Odcedź mięso z mleka i dobrze rozprowadź sos.
Z sosem również dobrze mieszamy talarki ziemniaczane. Na dno blachy połóż liść laurowy, cebulę, a także pokrojoną paprykę. Kontynuujemy z ziemniakami. Mięso ułożyć na ziemniakach i polać sosem – pozostały sos wylać na blachę do pieczenia. Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia i folią.
Comments are closed.