Śnieżny puch – szybki serniczek na zimno. Tylko 5 składników i gotowe. Lekki i pyszny
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie masz czasu na pieczenie?
Pyszna cytrynowo-kokosowa pianka jest ciastem dla ciebie! Poznaj przepis na sernik bez pieczenia!
Składniki:
- 0,5kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 250g słodkiej śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
- posypka: 60g wiórków kokosowych, 30g masła, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż folią spożywczą. Galaretki rozpuść w 0,5l wrzątku i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż wystygnie. W tym czasie rozpuść na patelni masło i podsmaż na nim wiórki kokosowe – tak przygotowane nabiorą pysznego, maślanego posmaku. Dodaj do wiórków cukier.
Śmietanę ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach (do śmietanki 30% dodaj dodatkowo śmietan fix, śmietankę 36% ubij bez żadnych dodatkowych składników).
Zmniejsz obroty na najmniejsze i dodaj do śmietany cukier puder, cukier waniliowy oraz po łyżce dodawaj twaróg. Po połączeniu się składników wlej ostudzoną galaretkę. Wymieszaj delikatnie i poczekaj, aż masa delikatnie stężeje. Na blasze rozłóż herbatniki. Wylej masę i posyp całość wiórkami.
Comments are closed.