Śnieżny puch – szybki serniczek na zimno. Tylko 5 składników i gotowe. Lekki i pyszny

Masz ochotę na coś słodkiego? Nie masz czasu na pieczenie?

Pyszna cytrynowo-kokosowa pianka jest ciastem dla ciebie! Poznaj przepis na sernik bez pieczenia!

Składniki:

  • 0,5kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 250g słodkiej śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • posypka: 60g wiórków kokosowych, 30g masła, 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż folią spożywczą. Galaretki rozpuść w 0,5l wrzątku i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż wystygnie. W tym czasie rozpuść na patelni masło i podsmaż na nim wiórki kokosowe – tak przygotowane nabiorą pysznego, maślanego posmaku. Dodaj do wiórków cukier.

Śmietanę ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach (do śmietanki 30% dodaj dodatkowo śmietan fix, śmietankę 36% ubij bez żadnych dodatkowych składników).

Zmniejsz obroty na najmniejsze i dodaj do śmietany cukier puder, cukier waniliowy oraz po łyżce dodawaj twaróg. Po połączeniu się składników wlej ostudzoną galaretkę. Wymieszaj delikatnie i poczekaj, aż masa delikatnie stężeje. Na blasze rozłóż herbatniki. Wylej masę i posyp całość wiórkami.

Przygotowane ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!