Ciasto snickers bez pieczenia na świąteczny stół – To ciasto skusi każdego łasucha. Obłędny smak
Zaczynamy od przygotowania masy – ponieważ będziemy ją chłodzić w lodówce. Orzechy ziemne obieramy i mielimy. Ubijamy śmietanę, aż do uzyskania puszystej masy. Ciągle ubijając dodajemy pomału skondensowane mleko i twaróg.
Ubijamy jeszcze przez chwilę. Na koniec do masy dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy spód ciasta
Herbatniki mielimy i dodajemy do nich kakao. Masło podrzewamy ze śmietaną, mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy. Powstałą masę wlemamy do herbatników i bardzo dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia, najlepiej tortownicę, wykładamy papierem i układamy pierwszą warstwę ciasta. Na ciasto wykładamy grubą warstwę masy, po czy ponownie herbatniki i krem. Dokładnie wyrównujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki
Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy
W misce podgrzewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszamy, czekając aż cała czekolada się rozpuści i otrzymamy gładką polewę.
Ostudzoną polewę wykładamy na przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto snikers wyjmujemy z formy i dekorujemy według własnych upodobań.
Comments are closed.