Już nigdy nie kupisz sklepowego: Domowy serek śmietankowy w 15 minut.

Domowy serek śmietankowy nie zawiera konserwantów, jest pyszny i bardzo delikatny. Będzie on świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza jeśli zostanie urozmaicony różnymi dodatkami: koprem, pieczarkami, czosnkiem lub boczkiem.

Kremowy i aromatyczny smak spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.

Składniki:

  • 500 gr naturalnego twarogu;
  • jedno świeże jajo kurze;
  • pół łyżeczki sody;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki cukru;
  • 100 gr dobrej jakości masła.

Twarożek w 10 minut: domowy twarożek

Przygotowanie:

Twaróg włóż do głębokiej miski, dodaj do niego sodę, sól i cukier. Wbij jajo i dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodaj 100 gr masła. Zaleca się wcześniejsze wyjęcie oleju z lodówki, aby było miękkie. Jednorodną, ​​delikatną masę przenieś do garnka. Włóż naczynie do kąpieli wodnej (dno naczyń nie powinno dotykać wody), ciągle mieszaj.

Masa zacznie się topić bardzo szybko, a Twoim zadaniem jest rozbicie wszystkich grudek szpatułką. Po 10 minutach, gdy masa stanie się jednorodna, przenieś garnek na stół. Ser wymieszaj blenderem, aby był bardziej delikatny i puszysty.

Wskazówka: Na tym etapie możesz dodać zioła: tylko najpierw należy je polać wrzącą wodą, a następnie wysuszyć i posiekać.

Rozlej ciepły ser śmietankowy do pojemników lub słoików, przykryj go folią spożywczą. Zamknij naczynie pokrywką, schłódź w temperaturze pokojowej. Ser śmietankowy należy przechowywać w lodówce.

Wskazówka: Pojemniki do przechowywania muszą być dokładnie umyte, wysuszone i nasmarowane masłem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!