Wyśmienity przepis na szarlotkę, dzięki której Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy – niezwykle soczystą i smaczną, pachnącą przy tym piernikiem.
Pyszna szarlotka z kilku składników, które każdy posiada w domu. Wydaje się niemożliwe, a jednak przepis może zaskoczyć Ciebie i bliskich.
Prosta w przygotowaniu i pyszna. Czego chcieć więcej? Szarlotka pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. A czekoladowa polewa idealnie dopełnia całość.
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 120ml mleka
- 100ml oleju
- 3 jajka
- 2 jabłka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki śmietany
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jabłka umyj, osusz i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, tj mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz budyń. Do miski dodaj starte jabłka oraz mokre składniki, majonez, jajka, mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, wlej na nią ciasto. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 30 minut. Następnie wyciągnij je i pozostaw do wystudzenia. W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj śmietanę oraz pokruszoną czekoladę.
Comments are closed.