Przepis na smaczne, chrupiące i lekko kruche bułeczki lepsze niż sklepowe. Zaledwie 30 minut w piekarniku

Dziś zdradzę mój popisowy przepis na bułeczki.

Cała moja rodzina od dawna się nimi zajada i wprost je kocha. Pora, żebyś i Ty poznała tę tajemnicę.

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka drożdży w proszku
  • około 1 łyżka mąki
  • 30 g masła

Sposób przygotowania: 

Przygotuj miskę, wrzuć do niej cukier, sól, drożdże, następnie wlej ciepłe mleko i wodę. Powoli dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.

Przygotuj drugą, trochę większą miskę, posmaruj ją masłem, włóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą, a następnie odstaw, aby ciasto wyrosło.

Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich pokrój na mniejsze kawałki. Uformuj z nich małe kule, w kształcie przypominające bułeczki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż bułki, przykryj je folią i odstaw do wyrośnięcia, na 20 minut.

Każdą z bułeczek natnij, włóż po kawałku masła i oprósz mąką.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw blaszkę i piecz przez około 25-30 minut.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!