Przepis na smaczne, chrupiące i lekko kruche bułeczki lepsze niż sklepowe. Zaledwie 30 minut w piekarniku
Dziś zdradzę mój popisowy przepis na bułeczki.
Cała moja rodzina od dawna się nimi zajada i wprost je kocha. Pora, żebyś i Ty poznała tę tajemnicę.
Składniki:
- 600 g mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka drożdży w proszku
- około 1 łyżka mąki
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę, wrzuć do niej cukier, sól, drożdże, następnie wlej ciepłe mleko i wodę. Powoli dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.
Przygotuj drugą, trochę większą miskę, posmaruj ją masłem, włóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą, a następnie odstaw, aby ciasto wyrosło.
Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich pokrój na mniejsze kawałki. Uformuj z nich małe kule, w kształcie przypominające bułeczki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż bułki, przykryj je folią i odstaw do wyrośnięcia, na 20 minut.
Każdą z bułeczek natnij, włóż po kawałku masła i oprósz mąką.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw blaszkę i piecz przez około 25-30 minut.
Comments are closed.