Przepis na pyszne ciasto, które zachwyci Was delikatnym smakiem i kremową konsystencją.

Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowy „Słowacki Pudding” – pyszne ciasto, które zachwyci Was delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Ten tradycyjny przepis pochodzi od mojej teściowej i jest idealny na wieczorne chwile relaksu z kubkiem ciepłej herbaty. Zaczynajmy!

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (lub masła)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 550 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

W dużej misce połącz margarynę (lub masło) z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodaj kwaśną śmietanę oraz jajko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W garnku przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, gotując go w mleku z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu budyń pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Następnie dodaj kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładki krem. Na warstwę ciasta ułożoną na blasze wyłóż przygotowany krem budyniowy. Rozwałkuj drugą część ciasta i delikatnie przykryj nią krem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło i nabrało idealnej konsystencji. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Pokrój na kostki i podawaj jako słodką przekąskę lub deser.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!