Uwielbiam robić te niezwykłe smaczne makowe ślimaczki – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Makowe ślimaczki – to słodkie bułeczki, które zachwycą wszystkich, małych i dużych. Trafią w gusta najbardziej wykwintnych smakoszy!

Już za chwilę poznasz przepis, który na stałe zagości w Twojej kuchni. Makowe ślimaczki są niesamowicie pyszne i pasują na każdą okazję.

Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży (instant)
  • 4 łyżki cukru
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50ml ciepłej wody
  • 100g margaryny (może być także masło)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie:

  • 200g maku
  • 260g chałwy

Dodatkowe potrzebne składniki:

  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Do dużej miski wlej ciepłą wodę oraz wsyp jedną łyżkę cukru i drożdże. Warto odstawić na kilka chwil w ciepłe miejsce aby zaczyn zwiększył swoją objętość.

Następnie dodaj mleko, resztę cukru oraz olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj pozostałe składniki. Na koniec zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw.

Teraz czas na nadzienie. Mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut. Mak odcedzić, dodać chałwę i zblendować na jednolitą masę.

Nastaw piekarnik na 160 stopni i zacznij przygotowywać ślimaczki.

Ciasto rozwałkuj (można podzielić je najpierw na kilka mniejszych części). Następnie posmaruj ciasto nadzieniem makowym i zwiń w długi rulon.

Pokrój na 4-5 centymetrowe kawałki i połóż je na przygotowanej do pieczenia blaszce. Na koniec posmaruj ślimaczki miksturą (1 jajko wymieszane z cukrem pudrem).

Makowe ślimaczki piecz przez 20 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!