Najlepszy przepis na tradycyjnego śledzika z cebulką – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Szybko zniknie ze stołu!
Śledzik na raz – sprawdzi się idealnie jako zakąska na spotkaniu ze znajomymi lub jedno z dań na świątecznym stole.
Dziś przedstawiamy banalnie prosty przepis na przygotowanie śledzia w oleju z dodatkiem cebuli. Tak przyszykowana rybka szybko zniknie ze stołu!
W proponowanym przepisie, dzięki długiemu moczeniu filetów, śledź nabiera delikatnego smaku i kruchości. Nie bój się dodatku octu – w końcowym efekcie będzie niewyczuwalny.
Potrzebne składniki to:
- 2 duże cebule
- 7 matiasów
- 4 łyżki 10% octu
- olej rzepakowy do zalania śledzi
Początkowy etap przygotowania filetów jest długi, nie wymaga jednak prawie żadnego wysiłku. Śledzie wystarczy wymoczyć przez 2 godziny w wodzie.
Po tym czasie wodę należy wymienić i dodać ocet oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość mieszamy i znów czekamy 2 godziny.
Gdy czas minie, przygotujmy cebulę, krojąc ją w półplasterki. Teraz śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na odpowiadające nam kawałeczki. Najlepiej małe, aby można było je zjeść „na raz”.
W słoiku układamy na przemian kawałki śledzi i cebulę. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystkie składniki były w nim zanurzone. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na następny dzień.
Comments are closed.