Koniecznie zapisz przepis – przepyszne ciasto, które pokocha każdy – Sernik Lwowski.

Sernik Lwowski- przepyszne ciasto, które pokocha każdy! Idealnie sprawdzi się na świętach, rodzinnym spotkaniu czy po prostu przy kawie ze znajomymi.

Warto mieć taki przepis w swoim domu, aby nigdy nic Cię nie zaskoczyło. Ciasto jest bardzo proste i co najważniejsze szybkie w wykonaniu, a do tego jego składniki dostaniesz w każdym sklepie w niewielkich cenach!

SKŁADNIKI:

  • 500g twarogu (może być taki z wiaderka, ale dobrze sprawdzi się każdy inny, którego używasz zazwyczaj do tego typu ciast)
  • 3 jaja
  • 150g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub innej, której używasz w domu)
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie: 100g rodzynek

Na polewę: 2 łyżki masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao oraz posypka do dekoracji.

WYKONANIE

Wbij jajka do miski miksera. Lekko ubij, a następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy i ubijaj aż do powstania pięknego, puszystego kremu. Do powstałej masy dodaj pomału twaróg i ubijaj na delikatnych obrotach miksera.

Następnie dodaj skrobię i dalej miksuj przez kilka minut. Możesz także dodać po kolei wszystkie składniki i zmielić je specjalną maszynką lub zblendować.

W międzyczasie namocz rodzynki we wrzącej wodzie przed 5 minut.

Kiedy masz już gotową masę, zetrzyj do niej na tarce skórkę z cytryny. Pamiętaj, aby skórka była sucha, to ułatwi Ci jej ścieranie.

Następnie dodaj namoczone rodzynki (lub nie, jeśli wybierasz formę bez rodzynek. Możesz je zastąpić dowolnymi, innymi bakaliami jakie lubisz).

Piec ciasto w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. Pamiętaj, aby po wyłączeniu piekarnika, nie otwierać jego drzwiczek przez 10 minut. W przeciwnym razie, ciasto opadnie.

Kiedy ciasto będzie stygło, należy przygotować polewę. Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, wystudź i polej ciasto.

Sernik jest obłędny! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!