Przepis na wyjątkowo pyszny turecki serek o smaku śmietankowym składający się zaledwie z trzech składników.
Serek śmietankowy to nieodłączne danie wielu kuchni. Jest pyszny jako dodatek do kanapek, jako szybka przekąska, ale nadaje się także do deserów czy wypieków.
Pokażemy dziś prosty przepis na wykonanie pysznego, delikatnego serka tylko z trzech składników. Serek nie zawiera konserwantów i na pewno będzie częstym gościem na Waszych stołach.
Składniki:
- oliwa z oliwek extra virgin – 2-3 łyżki
- pasteryzowane mleko 3,2% – 2 litry
- sól – 2 szczypty
- sok z cytryny – 1 cytryna
Mleko gotujemy w garnku. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień, mieszamy chwilę i czekamy na oddzielenie serwatki.
Cedzimy, czekamy, aż cały płyn spłynie i solimy. Masę przenosimy do miski i miksujemy 1-2 minuty. Gotowe! Serek można wykonać w różnych smakach.
Serek śmietankowy z truflową oliwą
Składniki:
- serek śmietankowy
- truflowa oliwa
Zmieszamy w blenderze przygotowany wcześniej serek z odrobiną oliwy truflowej. Mieszamy aż serek będzie gładkiej konsystencji. Możemy posypać ulubionymi przyprawami.
Serek śmietankowy z bazylią i orzechami
Składniki:
- masło – 1 łyżka
- serek śmietankowy
- orzechy włoskie – 1 garść
- świeża bazylia – 1 mały pęczek
- sól – szczypta
Mieszamy serek śmietankowy z miękkim masłem. Łączymy z posiekaną świeżą bazylią i włoskimi orzechami. Tak stworzony serek kładziemy na papier do pieczenia i zwijamy w rulon. Odkładamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny. Uzyskujemy serek z twardszą konsystencją i kroimy na plasterki.
Comments are closed.