Ten zdrowy ser uwielbia cała rodzina. Bez jajek i chemii: Z 2 litrów mleka mam 1 kg wyśmienitego sera
Z tego przepisu dowiesz się, jak samodzielnie, w zaciszu własnego domu, zrobić pyszny i zdrowy ser, który smakowo można porównać do popularnego sera feta.
Banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Idealnie sprawdzi się jako dopełnienie w sałatkach, a także jako przysmak, do zjedzenia wraz ulubionym pieczywem.
Składniki:
- 2 litry mleka
- 6 jajek
- 1,5 – 2 ml soli
- 400 g śmietany
W garnku zagotuj posolone mleko. Ubij jajka i dodaj je, razem z kwaśną śmietaną, do zagotowanego już mleka. Jeśli wolisz, aby ser był bardziej miękki, zastąp śmietanę kefirem (200 g).
Starannie wymieszaj całość i gotuj do momentu, aż zobaczysz oddzielenie się serwatki, czyli około 5 minut. Durszlak wyłóż gazą w kilku warstwach, a następnie wlej do niego ugotowaną masę.
Całość odcedź i dokładnie odciśnij, z wierzchu przykryj gazą i dociśnij. Ostygnięty ser zawiń i schowaj do lodówki.
Comments are closed.