Ten zdrowy ser uwielbia cała rodzina. Bez jajek i chemii: Z 2 litrów mleka mam 1 kg wyśmienitego sera

Z tego przepisu dowiesz się, jak samodzielnie, w zaciszu własnego domu, zrobić pyszny i zdrowy ser, który smakowo można porównać do popularnego sera feta.

Banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Idealnie sprawdzi się jako dopełnienie w sałatkach, a także jako przysmak, do zjedzenia wraz ulubionym pieczywem.

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 6 jajek
  • 1,5 – 2 ml soli
  • 400 g śmietany

W garnku zagotuj posolone mleko. Ubij jajka i dodaj je, razem z kwaśną śmietaną, do zagotowanego już mleka. Jeśli wolisz, aby ser był bardziej miękki, zastąp śmietanę kefirem (200 g).

Starannie wymieszaj całość i gotuj do momentu, aż zobaczysz oddzielenie się serwatki, czyli około 5 minut. Durszlak wyłóż gazą w kilku warstwach, a następnie wlej do niego ugotowaną masę.

Całość odcedź i dokładnie odciśnij, z wierzchu przykryj gazą i dociśnij. Ostygnięty ser zawiń i schowaj do lodówki.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!