Oto przepis na przepyszne roladki schabowe – lepszych nie jadłam. Robię prawie co każdy weekend

Schab pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem.

Rozgrzać na patelni trochę oleju, dodać masło, a następnie posiekany czosnek. Gdy się lekko zeszkli, dorzucić pora pokrojonego w pół plastry (jego białą część).

Całość podsmażyć przez ok. 10 minut i następnie odstawić do wystygnięcia.

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starty ser dodać do ostudzonego, podsmażonego pora. Gotowy farsz wyłożyć na rozbitym wcześniej i przygotowanym schabie.

Zwinąć mięso w ruloniki i przekuć wykałaczką, żeby się nie rozpadało. Tak przygotowane danie obsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.

Sos

W garnku roztopić łyżkę masła i dodać pokrojone pieczarki, a następnie lekko podsmażyć i zalać wodą (ok. pół garnka).

Wrzucić do pieczarek kostkę sera i wszystko dusić pod przykryciem przez ok. 10 min.  Po tym czasie cały sos potraktować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć roladki i zalać sosem serowo – pieczarkowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać dopóki roladki nie będą soczyste i miękkie, czyli przez ok. 30 min w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!